Beter communiceren met je pup of puber??
Ik spreek vaak van een partnerschap met je hond. Als je pup
begint te puberen, dan is het soms wat moeilijker om dat partnerschap te
zien. Je lieve pupje van vorige week heeft duidelijk spaghetti in zijn oren en
wat je geleerd hebt, komt helemaal niet door. Als je goed met je puber kunt
communiceren ben je natuurlijk al een heel eind vooruit. Start er dus
onmiddellijk mee, jong geleerd is oud gedaan.
Ik geef je 3 tips die je al een heel eind op weg gaan helpen.
Ga je informeren over hondentaal
Het is een goed idee om je te verdiepen in hondentaal, hoe beter je in staat bent om je pup te lezen (zijn lichaamstaal interpreteren), hoe beter je hem kunt bieden wat hij nodig heeft op dat moment. Dat is een grote stap in de communicatie en de opbouw van een echte warme relatie tussen jullie. Het is niet alleen de bedoeling om te leren luisteren naar je hond, maar je moet er ook echt iets mee doen.
Ga in wisselwerking
Communiceren komt van twee kanten, het is het uitwisselen van informatie. Dat wil dus niet alleen zeggen dat je hond jou begrijpt, maar ook dat jij je hond begrijpt of wat hij jou op dat moment wil duidelijk maken.
Het is zinloos voor je hond om verder te gaan met communiceren met je, als je er nooit rekening mee houdt. Het is zalig wanneer je hond, bij twijfel, gewoon eens kan kijken naar je en weet dat je het begrijpt en richting zal geven. Dat kan enkel wanneer jullie reeds geruime tijd in communicatie gaan. Het is dus nodig om je hond zijn zin te geven wanneer het je past. Maar nog veel meer bedoel ik dat het nodig is om te weten wanneer hij nee zegt en daar naar te luisteren.
Stel je bent aan het wandelen en een koppel met kinderen wil in interactie gaan met je pup. Ze lopen er recht op af. De kinderen maken lawaai en je ziet je pup stoppen, staart gaat naar beneden, oren gaan naar beneden, hij likt aan zijn lippen en trekt zich een beetje terug, waardoor zijn lichaam laag en een beetje bol komt te staan. Je ziet dus dat je pupje het spannend vindt en dat dit een negatieve ervaring voor hem zal worden als hij overrompeld wordt. Je beslist om hem bij je te roepen terwijl je zelf al duidelijk dichter komt en tussen de pup en de kinderen gaat staan. Je zegt hallo tegen de kinderen. Hierdoor stoppen ze en worden ze stil, je pupje leunt tegen je been. Je ziet het lichaam van je pupje wat ontspannen, hij kijkt je aan en kijkt weer naar de kinderen. Hij staat recht. Je vertelt de kinderen:' honden zeggen altijd eerst goeiedag met de neus. Misschien kunnen jullie je wat kleiner maken en je handje uitsteken? De kinderen doen dat en je pupje ruikt aan 1 hand en loopt dan weg. Als de kinderen vragen of ze met je pup mogen spelen, vertel je hen dat dat nu even niet kan. Je pup is moe en moet even gaan slapen. Je wenst ze nog een fijne tijd en je loopt weg, samen met je pupje.
Communiceer vanuit geïnformeerde intuïtie
Soms gaan mensen zo hard aan zichzelf twijfelen, alle energie gaat naar het goed willen doen en met alles rekening te houden. Als je inzicht hebt in hondentaal en je houdt rekening met wat jouw hond je wil zeggen dan is het alleen nog nodig om te weten wat je wilt communiceren. Er gaat heel wat rond over regeltjes. Dit mag je je pup niet laten doen en dit moet je zeker zo doen, een mens zou er van gaan twijfelen.
Dat is nu net heel verwarrend voor jouw pup of puber. Je straalt immers met heel je wezen uit dat je het niet weet. De woorden die je spreekt, komen niet overeen met je lichaamstaal. Dat terwijl je pup of puber je uren per dag observeert en heel goed in staat is jouw lichaamstaal en gevoel te interpreteren.
Ik raad altijd aan om vanuit geïnformeerde intuïtie te beslissen. Als je een goede basis hebt aan kennis over honden, hondentaal en -gedrag, dan is het best ok om zelf een stuk op je gevoel te gaan beslissen wat je wilt communiceren en hoe je dat op een duidelijke maar vriendelijke manier gaat vertellen. Het is wel heel belangrijk dat je beslist wat je wilt communiceren, er vertrouwen in hebt dat het ook zo gaat gebeuren en communiceert op een manier dat je hond je begrijpt. Zorg dat wat je verbaal communiceert ook non-verbaal overkomt.
Ga je met deze 3 zaken aan de slag dan kom je al een heel eind verder. Wil je graag begeleid worden om te leren luisteren naar je hond en je hond naar jou te leren luisteren. Kijk dan zeker eens op de website. www.pupsenpubers.be.