Het socialisatielijstje ontkracht

02-03-2020

Dat de socialisatieperiode bij pups belangrijk is weet ondertussen iedereen. Als je er op het internet iets over zoekt, vind je gegarandeerd een hele resem lijstjes met alle zaken waar je je pup die eerste weken aan moet blootstellen.

Maar is dat nu echt de methode en is het zo belangrijk om veel te gaan doen?

Het is alleszins een periode waar ik, als puppycoach bewust mee bezig ben. Een goed gesocialiseerde hond voorkomt heel wat problemen in de toekomst. Daarnaast hebben een deel van de gedragsproblemen die we als professioneel zien passeren, zeker te maken met een ervaring of een tekort eraan, in die socialisatieperiode.

Echter de belangrijkste factor is niet het afwerken van een lijstje, het gaat over heel wat anders.

WERKEN MET DE PUP DIE JE VOOR JE HEBT!

Elke pup is anders: het ras, genetische belasting (werk of showlijn) en eerste ervaringen hebben haar gevormd tot wat ze nu is.

De socialisatieperiode start rond de 3 weken bij de fokker. De pups zijn nog in hun nest en broers, zussen, moederhond en fokker hebben een grote invloed. Is je pup in een huiselijke sfeer geboren en is er veel aandacht voor contact met mensen (allerlei), geluiden en huiselijk materiaal, dan heeft je pupje (en jij zelf ook) het net iets gemakkelijker bij de verhuis naar zijn 'forever home'.

Sta maar eens stil wat er gebeurt met de pups en hoe ze dit beleven.

Er komt een vreemde (in het beste geval ben je al een paar keer op bezoek geweest), die neemt haar mee in de auto en ze is opeens en plots gescheiden van al wat en wie ze kent. Ze komt in een vreemd huis met vreemde mensen, geluiden en omgevingen. Als de situatie waarin ze terecht komt enigszins gelijkt op die waaruit ze komt is dat al iets minder waar ze zich zorgen om moet maken.

Ik kan je wel zeggen dat die pup, op dat moment, geen beetje interesse heeft in het socialisatielijstje dat je wilt afwerken. Jouw pupje wil nu rust, vriendelijkheid, empathie en tijd: tijd om kennis te maken met jou en je gezin. Tijd om op haar tempo het huis en de directe omgeving te leren kennen. Tijd en ruimte om te beslissen dat ze veilig is.

De eerste weken verander je je lijstje dus naar niets doen. Gewoon thuis zijn en je pup leren kennen, voldoende rust inbouwen en op het tempo van je pup, z'n directe buurt en belangrijke mensen en dieren leren kennen en vertrouwen opbouwen in jou en je gezin.

De ene pup is de andere niet, je hebt pups die eerst doen en dan denken. Deze gaan we slim begeleiden en goed in de gaten houden, zodat ze zichzelf niet voorbij lopen. Er zijn ook pups die eerst denken voor ze gaan doen. Deze gaan we zacht moeten begeleiden, aanmoedigen en tijd geven, voor we stapje per stapje verder gaan.

Bij alle twee werken we eerst heel hard aan een vertrouwensband. Als dat goed zit, dan kun je je pupje opvangen en steunen wanneer zij zichzelf voorbij loopt en dat denkertje zal veel meer durven als ze weet dat je er bent en dat jij er zal zijn als het net iets te spannend is.

Waarom is dit zo belangrijk? In de socialisatieperiode zijn pups heel ontvankelijk voor nieuwe ervaringen. Wat ze ervaren, wordt als waar aangenomen. Dat geldt zowel voor positieve ervaringen, als negatieve. Nieuwigheden zullen altijd wat stress met zich meebrengen. Een druk socialisatieprogramma zorgt dus voor stressopstapeling (trigger stacking). Hierdoor raken ze overprikkeld en de wereld wordt een beangstigende boel. Ja, in de socialisatieperiode wordt dit dus voor de rest van hun leven zo geprogrammeerd.

Wat nu met dat socialisatielijstje?

Ga mee op het tempo van je pup. Zorg dat je op voorhand wat inzicht verwerft over hondentaal en gedrag. Zo weet je waar je op moet letten en wanneer je pupje jou nodig heeft. Duidt op dat lijstje alle dingen aan die regelmatig in het leven van je hond zullen gebeuren en ga daarmee aan de slag. Zoek deze situaties op en ga je pup er voor een korte periode aan blootstellen. Kijk wat je pup aankan en laat haar de boel bekijken. Geef ze ook de ruimte om weg te gaan als ze dit wil of haal ze uit de situatie, voor het onaangenaam wordt. Wees je pupje zijn supermens die zijn veiligheid, kalm zijn en geluk bewaakt.

Plan ook goed! Na een spannende dag met nieuwe ervaringen, plan je rust om het gebeurde te kunnen verwerken en een decompressiewandeling om de spanning weg te werken en de reservetank terug op te vullen.

Als de 12 weken gepasseerd zijn dan doe je gewoon verder met socialiseren, honden leren hun hele leven lang. Na de socialisatieperiode spreken we van wennen of gewennen. Jonge honden kunnen dat gemakkelijker dan oudere. Maar wanneer er vertrouwen is, dan kun jij je hond door het leven begeleiden door een vriendelijke leider te zijn waar ze op kan bouwen.

Als je landelijk woont is het dus niet nodig om je hond mee te nemen op de tram. Die ene keer dat dat dan zal nodig zijn, moeten jullie er samen het beste van maken. Gelukkig zullen jullie elkaar dan kennen en weten wat je aan elkaar hebt.

Wil je graag begeleid worden in jullie avontuur en wat meer leren over de lichaamstaal van je hond? Wil je een vriendelijke leider worden in een echt partnerschap met je hond? Neem dan zeker een kijkje op www.pupsenpubers.be.