voorbereiding op het post-corona tijdperk
Alhoewel heel wat honden blij zullen zijn en ons heel graag 'uit ons kot' zullen schoppen als het moment er aan komt, is het ook wel handig om wat voorbereid te zijn op dat moment. Grote veranderingen kunnen voor honden soms wel moeilijk zijn. Het gebeurt wel eens dat die verandering van routine niet verteerd wordt en voor problemen gaat zorgen.
Daarom 6 tips om de (binnenkort) komende periode voor te bereiden.
Tip 1: Ga op voorhand de nieuwe routine oefenen.
Let er op dat je de omschakeling van 24/7 aanwezigheid, naar 4 tot 8 uur alleen zijn per dag, niet te abrupt doorvoert. Je kunt best een tijd (een week a twee weken) op voorhand starten met de aanzet naar een nieuwe routine. Sta op een normaal uur op, kleed je aan en ontbijt. Misschien kun je dan eens gaan lopen zonder de hond of plan je het doen van de boodschappen vroeg in de ochtend. Het is dan nog kalm in de winkels en de hond geraakt gewend dat je na het ontbijt vertrekt.
Tip 2: Ga af en toe in aparte ruimtes werken.
Laat je hond je niet overal volgen en ga in een andere ruimte werken. De hond weet wel dat je in huis bent, maar moet toch weer meer zelfstandig gedrag gaan ontwikkelen en ook zelf voor rust zorgen. Het kan een heel goede oefening zijn. Is dit al moeilijk voor je hond? Dan weet je dat je de komende periode extra inspanningen zult moeten doen om de transitie naar een normaal leven goed te laten verlopen.
Tip 3: Laat je hond eens een uurtje achter in dezelfde situatie als wanneer je uit gaat werken.
Gebruik terwijl je boodschappen doet of terwijl je eens zonder de hond gaat lopen, hetzelfde ritueel als toen je ging werken. Dus als je je hond op een vaste plaats achter laat wanneer je uit huis bent doe dat dan ook nu. Ook al ligt er boven een tiener naar muziek te luisteren.
Tip 4: Zoek tijdig een hondenoppas of uitlaatdienst.
Om de overgang makkelijker te maken, kan het een groot verschil maken voor je hond als hij tijdens de dag even uit zijn isolement gehaald wordt. Het hoeft niet zo te zijn dat dit een definitieve oplossing is (maar misschien zou de hond dat niet erg vinden?).
Hondenoppassers en uitlaatdiensten gaan zeer snel volboekt zijn, na deze periode. Het is misschien wel handig om tijdig iemand te vinden en je plaatsje te reserveren. Of zoek iemand in de buurt die een echte hondenliefhebber is. Via Pawshake of hondensitter.be kun je je zoektocht al beginnen.
Zorg wel dat je hond en sitter al kennis gemaakt hebben zodat de persoon geen vreemde is voor de hond en je duidelijk jullie gewoontes en gekende woorden eens kunt overlopen. Zo zal de oppasser je hond beter begrijpen en zullen ze zelf ook gemakkelijker nieuwe gewoontes creëren.
Tip 5: Film je hond wanneer hij alleen thuis is.
Je kunt pas zeker zijn dat je hond op zijn gemak is als er niemand thuis is, als je het eens gezien hebt. Iedereen heeft verschillende toestellen in huis die dat voor je kunnen registeren. Bijvoorbeeld via zoom op de computer, of via de tablet opnemen. Misschien heb je wel een camera of een fototoestel, waarmee je een paar uur kunt filmen.
Soms zijn de signalen zeer subtiel, andere zaken heb je onmiddellijk door.
Waar moet je nu op letten:
- Je weg blokkeren als je wilt vertrekken
- Vocaliseren
- Zitten aan de deur
- Dingen kapot maken
- Heen en weer lopen
- Geen rust vinden
Tip 6: Zoek hulp!
Alle bovenstaande tips zijn van toepassing voor honden die momenteel geen tekenen van verlatingsangst vertonen of die in het verleden geen verlatingsangst hadden. Indien je een hond hebt die alleen zijn heel spannend vindt, ga dan op zoek naar hulp. Misschien kan de deskundige die je in het verleden hielp nog een meerwaarde zijn.
Zoek alleszins iemand met een degelijke opleiding en die gebruik maakt van positieve methodes. Het woord verlatingsangst zegt het al zelf. Je hond heeft te maken met een angst. Of die nu reëel of rationeel te verklaren is, doet er niet toe (denk maar aan al die mensen die bang zijn voor spinnen). Het gaat om het gevoel en dat kun je nooit oplossen met dwang of straf.
Ga zeker niet te veel vragen van je hond! Als
hij vroeger nog geen uur alleen kon zijn, dan zal dat na deze corona-tijd zeker
ook niet kunnen. Je hebt dan nog heel wat oefenen voor de boeg, voor je hem een
aantal uur alleen kan laten.