Wees eerlijk met je hond in tijden van corona
Ik lees van heel
wat collega gedragsdeskundigen, leuk! We zijn thuis, goed voor onze honden. Maak
er het beste van. Laat ik heel duidelijk zijn, onze honden vinden het superleuk
en eigenlijk verdienen ze het ook wel. Eens lekker veel aandacht en wat minder
alleen zijn. Op het internet zijn nu heel wat coaches bezig om gratis een
aantal zaken aan te bieden aan hun klanten om de periode van thuis blijven
interessant te maken voor hun hond, bv nieuwe trucjes leren. Ikzelf vind dat
fantastisch en als ik de tijd vind ga ik er zeker ook iets mee doen. Wat ik ook
heel tof vind is dat we aangemoedigd worden om actief in de buitenlucht te
zijn. Nog meer dan met nieuwe trucjes gaan onze honden daar blij mee zijn,
lange wandelingen in de natuur.
Elke hond (en mens😊) die ik begeleid heb zit diep in mijn hart. Het worden als het ware mijn vriendjes en ik ben super blij als ik ze zie. Liefst van al help ik hun baasje (en daarbij natuurlijk ook henzelf) op weg en zie ik ze graag voor de rest van hun dagen gelukkig en blij.
Met de huidige maatregelen kwamen er spontaan enkele honden in mijn hoofd. Super honden, zeer lief en aanhankelijk en best flink gehecht aan hun mensen. Zo sterk dat ze er in het verleden in de problemen mee kwamen. Verlatingsangst noemden we het. Dat is echter een grote noemer voor wat van alles en nog wat kan zijn. Maar als te grote hechting, te weinig zelfvertrouwen, te weinig eigen keuze, ... een factor is die problemen heeft veroorzaakt in het verleden dan kunnen er in de komende periode mogelijks wat problemen gecreëerd worden.
Ik heb heel lang nagedacht over wat ik hierover zou schrijven en of ik het wel moet doen. Want ik wil nu niet overdrijven of dat mensen hun hond gaan negeren terwijl ze thuis zijn. Ik vind ook zoals ik al eerder zei dat we de extra tijd die vrijkomt best kunnen spenderen aan onze hond. Ik gun elke hond wat extra verwennerij en plezier en als het gaat om 14 dagen thuis en dan weer het normale leven dan zullen er niet zo veel problemen naar voor komen.
Echter voor veel honden bv in gezinnen met jonge tieners spreken we al over 5 weken. 5 weken is lang, lang genoeg om nieuwe gewoonten te creëren. Deze nieuwe gewoonten zullen bij je hond verwachtingen scheppen, verwachtingen die je in de toekomst niet gaat kunnen waarmaken. Daarom ook mijn oproep. Wees eerlijk met je hond. Gebruik hem nu niet om aan je eigen behoefte aan contact en troost tegemoet te komen. Liever voorkomen dan genezen.
Mijn boodschap is toch om er liefdevol rekening mee te houden. Laat je niet overal volgen in huis, ga alleen naar het toilet of naar de badkamer. Lig niet de hele dag in de zetel voor de TV, je hond te aaien. Als hij ervoor kiest om even verder weg van je te liggen laat hem dan en roep hem niet. Ga nu niet ineens je hond meenemen naar je bed als dat anders en in de toekomst ook niet kan.
Wees eerlijk voor je hond. Laat je niet wijsmaken dat je je hond de hele dag moet bezig houden. Want straks als alles weer normaal wordt en iedereen weer aan de slag gaat is het voor je hond misschien niet meer normaal! Dus laat hem zijn eigen keuze, ga zoekspelletjes doen in de tuin, ga op decompressie wandeling, leer een nieuw trucje maar leer hem ook dat je niet de hele dag beschikbaar bent.
Zoals alle positievelingen op het internet zeggen 'alles heeft zijn voordelen'. Als je hond al moeite heeft met alleen zijn dan is het nu de tijd om eraan te werken. Het eerste wat een gedragsdeskundige je zal zeggen wanneer je hem contacteert is. Laat je hond niet meer alleen en dan krijg je een plan van aanpak. Voor veel mensen is dat niet te organiseren. Nu kan dat misschien wel! Heel wat gedragsdeskundigen bieden online sessies aan, ik ook. Zoek iemand waar je je goed bij voelt en ga aan de slag.