Over Tine
Honden zijn voor mij onmisbaar en een bron van energie. Maar evenzeer ben ik uitermate geïnteresseerd in mensen. Ik ben naast gedragsdeskundige ook nog thuisverpleegkundige. Een combinatie die ik heel leuk vindt met als gemeenschappelijke deler helpen.
Voor mij is het dan ook heel natuurlijk om zowel de mens als de hond te begeleiden in mijn trajecten.
Ik heb steeds honden gehad maar de meeste kwamen wat later in hun leven op mijn pad. Tot ik besloot een pupje te nemen.
Ik droomde stiekem al van wedstrijden winnen en heel veel trainen. Maar toen ik ze had liep ik tegen van alles van problemen. Niet zozeer het trainen was een moeilijkheid, maar maar wel het weten hoe je zo een pupje nu best begeleid in zijn ontwikkeling en hoe ik dat allemaal moest gedaan krijgen samen met mijn jonge kinderen en drukke leven. Tot we helemaal blokkeerden op elkaar.
Omdat de adviezen die ik kreeg me helemaal niet verder hielpen ben ik toen zelf gaan leren. Tot mijn grote verbazing kwam ik tot het besluit dat ik heel wat verkeerd aanpakte. Meer en meer begon ik mijn hond te begrijpen en in te zien dat ze helemaal geen problemen had, haar gedrag paste in de ontwikkelingsfase waarin ze zat en kwam vaak voort uit het feit dat ze niet begrepen werd en dat er weinig rekening werd gehouden met wat ze nodig had. Van zodra ik daar verandering in bracht veranderde onze relatie. Weg was de blokkade en we ontwikkelden een zeer fijne band, twee handen op één buik.
Omdat ik heel vaak mensen tegen kom die met de beste bedoelingen toch niet de juiste adviezen te pakken krijgen en daardoor in de problemen komen en omdat ik heel graag met mensen en hun honden werk en mijn kennis deel startte ik beroepsmatig met het begeleiden van puppy eigenaars en mensen met jonge honden. Ondertussen zijn we 5 jaar verder en heb ik al een hele hoop honden en hun eigenaars kunnen helpen.
Mijn avontuur begon als fokker
Ik besliste met mijn fantastische hond te gaan fokken. Omdat ik graag werk vanuit theoretische kennis volgde ik in avondschool een opleiding tot hondenfokker.
Ook vandaag ben ik nog steeds actief als hobbyfokker. Ik ben verknocht aan het ras Nova scotia duck tolling retriever. Een actieve, speelse retriever met een hoog energieniveau en heb ondertussen drie teven waarmee ik af en toe een nestje fok. Ook vanuit mijn ervaring als fokker zie ik dat een goede start een wereld van verschil maakt.
Als je wilt kun je gerust eens gaan kijken op mijn website www.fens-roses.be
Mijn aanpak
Mijn doel is het creëren van een gelukkige en gezonde relatie tussen eigenaars en hun hond, door het verhogen van de aandacht voor de emotionele gezondheid van de hond en de verantwoordelijkheid van de eigenaar binnen modern en hedendaags eigenaarschap gebaseerd op duidelijk en vriendelijk leiderschap.
Ik voorkom graag moeilijkheden en zet daarom sterk in op de preventie van probleemgedrag. Een hond gaat door heel wat fasen in zijn leven. Als je weet hoe je hier mee om kan gaan heb je direct een streepje voor. Hiervoor is er een sterk puppy- en puberprogramma uitgewerkt dat een theoretisch kader schept, zodat de eigenaar van de hond kennis heeft over de behoeften, de communicatie en het gedrag van de hond en wat hij er mee kan doen.
In de praktijklessen wordt niet zoveel aandacht besteed aan de traditionele oefeningen die gekend zijn in de meeste hondenscholen. Ik werk vaak via concepttraining op deze manier gaan we via spelletjes de vaardigheden die je hond minder bezit, maar wenselijk zijn, gaan versterken. Naast het versterken van de vaardigheden hebben we samen een hoop plezier. Daarnaast gaan we ook aan de slag om de communicatie van de hond te leren kennen en herkennen, vaardigheden te leren die een voordeel geven in het dagelijkse leven, socialisatie en lichaamsbewustzijn. Ik zorg voor voldoende inzicht om jou een leven lang de beste coach, verzorger en vertrouwenspersoon te maken voor je hond.
Ik geloof dat samenleven met een hond een partnerschap is tussen hond en mens. Wanneer de omstandigheden zo gecreëerd worden en de kennis over de honden van een goed basisniveau getuigt, ontstaat er een leuk en ongedwongen samenleven vol van goede gewoontes en aangepaste rituelen.
Wanneer echter gedrag ontstaan is die ongepast wordt geacht door de eigenaar en die aangepakt dient te worden gaan we daar mee aan de slag. Er wordt zowel naar de eigenaar als naar de hond gekeken. Je moet als eigenaar dus bereid zijn om jezelf aan te passen en te werken met de hond om een nieuw resultaat te bekomen. Gedragsverandering is een geen gemakkelijk proces. We gaan op zoek naar onderliggende oorzaken van het gedrag en zoeken naar een oplossing die past voor jullie beiden. Vaak gaat er wel wat tijd en moeite in dit proces. Verwacht geen quick Fixes maar echte oplossingen voor jullie problemen.